Co to jest kwas laktobionowy?

O ile o dobrodziejstwie kwasu hialuronowego słyszymy już od dawna, to kwas laktobionowy jest jeszcze stosunkowo mało znany. Tymczasem ten drugi okazuje się prawdziwą rewolucją na rynku kosmetycznym. Przyjrzyjmy się więc nieco bliżej temu, czym jest kwas lakotobionowy, jakie jest jego działanie, jakie korzyści wynikają z stosowania preparatów z tym składnikiem oraz kto powinien po nie sięgnąć.

Kwas laktobionowy – odrobina teorii

Kwas laktobionowy należy do grupy hydrokwasów. Jest to kwas bionowy, pozyskiwany z naturalnie występującej laktozy. W literaturze czy na etykietach leków lub kosmetyków możemy znaleźć również skrót PHA, ponieważ z uwagi na swoją budowę chemiczną (mianowicie połączenie galaktozy i glunolaktonu) kwas laktobionowy przynależy do grupy polihydrokwasów. Kwasy te mają działanie zbliżone do nieco popularniejszych kwasów z grupy AHA, są jednak znacznie łagodniejsze, lepiej przyswajalne przez skórę, nie powodują świądu, zaczerwienienia czy podrażnień.

Sprawdź nasz krem z kwasem laktobionowym

Podstawowe działanie kwasu laktobionowego

Kwas laktobionowy wspomaga proces złuszczania naskórka, aktywuje komórki do produkcji włókien kolagenowych (dzięki czemu skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna) oraz pobudza powstawanie glikozaminoglikanów w dermie właściwej. Dzięki obecnej w jego składzie galaktozie kwas laktobianowy wykazuje ponadto działanie łagodzące podrażnienia i przeciwzapalne. Złuszcza zrogowaciałą warstwę skóry, regeneruje jej stan, łagodzi zaczerwienienia i podrażnienia, a także odbudowuje barierę ochronną skóry.

Właściwości łagodzące, przeciwzapalne i lecznicze

Z uwagi na swoje właściwości składnik ten bardzo często jest stosowany w łagodzeniu i wspomagająco w leczeniu stanów zapalanych różnego pochodzenia jak np. :
– atopowe zapalenie skóry,
– trądzik różowaty,
– łojotokowe zapalenie skóry,
– wyprysk kontaktowy.

Przeprowadzone stosunkowo niedawno badania potwierdziły również skuteczność stosowania preparatów z kwasem laktobianowym w zmniejszaniu i redukowaniu tzw. pajączków naczyniowych.

Preparaty zawierające w swym składzie kwas laktobionowy mogą być stosowane zarówno jako kosmetyki pielęgnacyjne, jak i jako wspomożenie leczenia w przypadku chorób dermatologicznych. Co bardzo ważne nie ma przeciwwskazań do stosowania preparatów z kwasem laktobionowym przy jednoczesnym leczeniu retinoidami lub sterydami. Co więcej kosmetyki z kwasami bionowymi w dużym stopniu niwelują szkodliwe skutki uboczne wymienionych wyżej leków. Ponadto kosmetyki te nie wykazują działania fotouczulającego. Z powodzeniem można je więc stosować praktycznie przez cały rok, bez względu na panującą na zewnątrz aurę. Kwas laktobionowy jest silny antyoksydantem, innymi słowy chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Kto powinien sięgnąć po preparaty z kwasem laktobionowym?

Kosmetyki z kwasem laktobionowym w szczególności są zalecane do pielęgnacji:
– skóry wrażliwej, ze skłonnością do alergii i podrażnień,
– cery dojrzałej,
– cery naczyniowej,
– cery zniszczonej nadmiernym działaniem promieni słonecznych lub innych szkodliwych czynników,
– skóry po zabiegach dermatologicznych i kosmetycznych (m.in. po peelingach chemicznych, mezoterapii igłowej, laseroterapii itp.).
– skóry „problematycznej” (dobre efekty przynoszą w przypadku pacjentów borykających się z atopowym zapaleniem skóry, trądzikiem różowatym, łojotokowym zapaleniem skóry, łuszczycą).

Jakie korzyści daje stosowanie kosmetyków z kwasem laktobionowym?

Uporządkujmy raz jeszcze, jakie jest podstawowe działanie preparatów, zawierających kwas laktobionowy oraz jakie korzyści wynikają z ich stosowania.

Kwas laktobionowy:
– łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry, przyspiesza proces gojenia,
– złuszcza zrogowaciały naskórek, dzięki czemu skóra staje się gładsza i elastyczna, wygląda świeżo i promiennie,
– działa nawilżająco, co daje efekt gładkiej i zadbanej skóry,
– zmniejsza widoczność powierzchownych zmian skórnych, spłyca zmarszczki- ma pożądane właściwości rewitalizujące i odmładzające,
– niweluje zaczerwienienia skóry, korzystnie wpływa na rozszerzone naczynka i pajączki, zmniejszając ich światło oraz korzystnie wpływając na mikrokrążenie.

 

Przewiń do góry