Popularne rodzaje kwasów stosowane w kosmetyce

Mimo tego, że obecnie coraz więcej mówi się o stosowaniu kwasów w kosmetologii w kontekście nowinek, to bynajmniej nie mamy tu do czynienia z jakąś niebezpieczną rewolucją. Kwasy były bowiem używane do poprawy urody już w starożytności. Ich walory doceniały już starożytne Egipcjanki, zażywające kąpieli mlecznych i przemywające twarz sokiem z cytrusów. Oczywiście nie wiedziały jeszcze wówczas, że używają kwasów alfa-hydrokwasów (AHA). My natomiast już to wiemy. Warto więc ten fakt nieco wykorzystać, poznać najpopularniejsze, stosowne w kosmetyce kwasy oraz ich działanie.

Co to są hydrokwasy i jakie mają właściwości?

Kwasy, które odnalazły zastosowanie w kosmetyce to przede wszystkim hydrokwasy. Należą do grupy związków chemicznych pochodzenia organicznego, posiadających co najmniej jedną grupę hydroksylową i karboksylową. Tyle w kwestii definicji. Co to jednak oznacza? Jakie mają właściwości i dlaczego współczesna kosmetyka tak często po nie sięga?

Główne właściwości hydrokwasów, które znalazły zastosowanie w kosmetyce to:

– złuszczanie martwego naskórka,

– stymulowanie regeneracji komórkowej,

– aktywowanie produkcji kolagenu i elastyny,

– działanie antybakteryjne,

– usuwanie przebarwień, blizn i drobnych zmarszczek.

Ponadto hydrokwasy wspomagają też działanie innych składników kosmetyków.

Efekt działania hydrokwasów oczywiście jest w dużym stopniu uzależniony od ich stężenia. Niskie stężenia kwasów znajdziemy w niektórych kosmetykach kremach, peelingach itp., które z powodzeniem możemy zastosować w domu. Zabiegi z wysokoprocentowym stężeniem kwasu przynoszą bardziej spektakularne efekty, ale też mogą powodować pewne działania niepożądane, dlatego powinny być koniecznie przeprowadzane w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych czy dermatologicznych.

Alfa-hydrokwasy

Do najpopularniejszej grupy należą wspomniane alfa-hydrokwasy, pozyskiwane z naturalnych produktów jak owoce, ziarna zbóż, mleko czy trzcina cukrowa. Kwasy AHA rozpuszczają się w wodzie. Tym samym nieco słabiej przechodzą przez warstwę sebum i działają bardziej powierzchniowo. Zalecane są głównie do zabiegów ze skórą suchą, przesuszoną czy trądzikową (w tym ostatnim wypadku stosuje się nieco wyższe stężenia).

Do najczęściej stosowanych alfa-hydrokwasów należą:

– Kwas mlekowy – otrzymywany jest przez fermentację cukrów, zachodzącą pod wpływem bakterii kwasu mlekowego. W jego naturalnej postaci możemy go spotkać między innymi w maślance czy jogurtach. W kosmetyce używa się go przede wszystkim do oczyszczania twarzy, ponieważ wykazuje nie tylko właściwości złuszczające, ale też antyseptyczne i antybakteryjne. Dodatkowo bardzo dobrze nawilża skórę.

– Kwas glikolowy – pozyskiwany jest przede wszystkim z trzciny cukrowej. Kwas ten posiada strukturę drobnych cząsteczek dzięki czemu dobrze przenika przez warstwy naskórka. Kwas glikolowy aktywuje syntezę kolagenu, regenerację komórek, zmniejsza widoczność przebarwień. Jednocześnie niestety jest kwasem, które może czasem wywoływać nieprzewidywalne działania niepożądane jak stany zapalne, pieczenie czy rumień.

– Kwas cytrynowy – występuje przede wszystkim w owocach cytrusowych, ale nie tylko (możemy go znaleźć również w mleku czy burakach). Podobnie jak wymienione wyżej alfa-hydrokwasy posiada działanie złuszczające i aktywujące odnowę komórkową, jednocześnie lekko rozjaśnia skórę.

– Kwas migdałowy – pozyskiwany jest z gorzkich migdałów; występuje też w pestkach niektórych owoców. Jego działanie jest zbliżone do kwasu glikolowego, pobudza proces odnowy komórek, ale jest znacznie łagodniejszy i bezpieczniejszy. Dodatkowo ma silne działanie przeciwbakteryjne.

– Kwas azelainowy – w swej naturalnej postaci występuje w ziarnach zbóż. Wykorzystywany jest głównie w leczeniu różnego rodzaju trądziku (zaskórnikowego, pospolitego, różowatego) czy łojotokowego zapalenia skóry. Dodatkowo wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, czym zapobiega starzeniu się skóry. Ponadto z uwagi na zdolność do hamowania nadmiernego wytwarzania melaniny stosowany jest również do leczenia przebarwień.

Beta-hydrokwasy

Kolejna grupa to beta-hydrokwasy. W kosmetologii do tej pory zastosowanie znalazł tylko jeden z przedstawicieli tej grupy kwasów, a mianowicie kwas salicylowy. Otrzymywany jest on między innymi z kory wierzby, malin, liści brzozy, senesu czy kwiatów rumianku. Podobnie jak wszystkie hydrokwasy posiada właściwości złuszczające, ale jednocześnie bardzo głęboko wnika w głąb naskórka, dzięki czemu doskonale oczyszcza pory. Jeśli dodamy do tego działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, to jasne stanie się, że kwas salicylowy doskonale radzi sobie z trądzikiem i zaskórnikami. Z uwagi na swoje właściwości może być również stosowany w przypadku cery naczyniowej czy wrażliwej.

Poli-hydrokwasy

Obecnie coraz częściej kosmetyka sięga także po poli-hydrokwasy (PHA). Przedstawicielami mogą być tu między innymi kwas laktobionowy czy glukonolakton. Posiadają właściwości zbliżone do alfa-hydrokwasów, ale jednocześnie wykazują bardziej łagodne działanie, doskonale koją podrażnienia i nawilżają. Z powodzeniem można je stosować również u osób z cerą wrażliwa, naczyniową czy nawet w przypadku niektórych problemów skórnych np. łuszczycy. Dodatkową ich zaletą jest to, że nie powodują reakcji fotouczuleniowych, dlatego z powodzeniem mogą być stosowane również latem.

Kwas hialuronowy

Jeszcze jednym powszechnie stosowanym w kosmetyce kwasem jest kwas hialuronowy (glikozoaminoglikan) – polisacharyd występujący we wszystkich organizmach żywych. Dawniej pozyskiwany z skóry rekina czy grzebieni kogutów, obecnie głównie dzięki procesom fermentacji mikrobiologicznej przy użyciu właściwych szczepów bakterii. Kwas hialuronowy bardzo dobrze wiąże cząsteczki wody. W związku z tym stosuje się go przede wszystkim w kosmetykach i zabiegach typu anty-aging. Doskonale nawilża, wygładza, uelastycznia i ujędrnia skórę oraz spłyca zmarszczki.

https://www.organicseries.pl/produkt/kwas-hialuronowy-2-1-15ml/

Przewiń do góry