Właściwości i zastosowanie alg w kosmetykach

Algi należą do grupy najprostszych i jednocześnie najstarszych organizmów żywych. Na Dalekim Wschodzi były znane i wykorzystywane od dawna. Z czasem ich sława rozprzestrzeniła się. Obecnie algi znalazły bardzo szerokie zastosowanie w farmacji, dietetyce oraz kosmetologii. Jakie są podstawowe rodzaj alg, jakie wykazują właściwości oraz jak ich potencjał został wykorzystany w kosmetykach?

Krótka charakterystyka alg

Algi to inaczej glony występujące w rozmaitych środowiskach wodnych, poczynając od domowych akwariów przez jeziora i rzeki, a kończąc na morzach i oceanach. Ich wielkość może sięgać od kilku milimetrów do nawet kliku metrów. Algi są bogactwem wielu rozmaitych pierwiastków. Z tego wynika między innymi szerokie spektrum ich zastosowania.

Trudno jest jednoznacznie określić jednowymiarowy skład alg, ponieważ jest on różny w zależności od rodzaju tej rośliny. A badania wykazują, że występuje ponad 30 tysięcy gatunków glonów (niektóre szacunki mówią o nawet milionie gatunków). Z tego powodu skład oraz ilość poszczególnych substancji może być różna. Gdyby, jednak spróbować prowadzić tu jakieś uogólnienia, to z pewnością można stwierdzić, że algi zawierają takie składniki jak:

– białka,

– węglowodany,

– tłuszcze,

– związki potasu, magnezu, jodu, żelaza, chloru,

– witaminy z grup A, B, C, E, PP.

Dobroczynne składniki alg

Poszczególne składniki alg działają korzystnie na stan naszego organizmu, ciała, skóry, włosów i paznokci. Preparaty zwierające algi działają oczyszczająco, odmładzająco, nawilżają skórę, redukują cellulit itp. itd.

Kwas alginowy ma zdolność do absorpcji wody. Z tego względu znalazł między innymi zastosowanie w przemyśle spożywczym – wykorzystywany jest przykładowo do produkcji lodów czy napojów. Stosuje go również współczesna kosmetologia – głównie jako naturalny zagęstnik do szamponów, żeli pod prysznic czy past do zębów. Jednak kwas alginowy ma istotne znacznie nie tylko z technologicznego punktu widzenia. Z uwagi na zdolność do absorpcji wody wykazuje też silne właściwości nawilżające.

Spora zawartość alg to polisacharydy. W tym chyba najbardziej osławiony w współczesnej kosmetologii kwas hialuronowy. Hialuronian sodu również wykazuje bardzo dobre właściwości jeśli chodzi o wiązanie cząsteczek wody. W związku z tym wykorzystuje się w go przede wszystkim w kosmetykach i zabiegach mających za zadanie: zapewnić właściwy poziom nawilżenia, uzyskać efekt gładkiej, jędrnej i elastycznej skóry, spłycić i zmniejszyć widoczność zmarszczek.

Bardzo ważne elementy wchodzące w skład alg to nienasycone kwasy tłuszczowe między innymi kwas arachidonowy, linolowy oraz Gamma-linolenowy. Wykazują one właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne, łagodzą podrażnienia oraz wspomagają procesy regeneracyjne naskórka. W związku z tym dobrze sprawdzają się jako komponent kosmetyków przeznaczonych dla skóry wrażliwej, przesuszonej i skorej do podrażnień.

Kolejne pożądane składniki to alkohole hydroksylowe np. sorbitol czy D-mannitol. Dzięki zawartości tych alkoholi kosmetyki na bazie alg nie tylko świetnie nawilżają i odżywiają skórę, ale również działają bakteriostatycznie, oczyszczająco oraz regulują naturalne procesy zachodzące w skórze, w tym produkcję sebum. Tego typu kosmetyki bardzo dobrze sprawdzają się w przypadku pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej czy mieszanej, ponieważ hamują namnażanie się bakterii oraz normalizują pracę gruczołów łojowych.

Główne gatunki alg występujące w kosmetykach

Jakie konkretnie algi stanowią najczęstszy składnik kosmetyków? Można je podzielić między innymi z uwagi na rodzaj wód w jakich występują. Najpopularniejsze algi słodkowodne, które znalazły zastosowanie w kosmetyce to przede wszystkim chlorella i spirulina. Tą pierwszą stosuje się przede wszystkim w produkcji kosmetyków oczyszczających i pielęgnujących. Z kolei spirulina wykazuje właściwości regenerujące i odmładzające.

Wśród alg morskich można wyróżnić między innymi krasnorosty, zielenice i brunatnice. Algi zielone są stosowane przede wszystkim w kosmetykach o działaniu oczyszczającym. Zaś czerwone działają nie tylko oczyszczająco, ale też łagodząco, kojąco i nawilżająco. Z tego powodu znajdziemy je w kosmetykach dedykowanych do cery suchej, wrażliwej i trądzikowej.

Korzyści jakie daje stosowanie kosmetyków z algami

Algi łatwo pokonują poszczególne warstwy skóry, w związku czym działają nie tylko na poziomie naskórka, ale również w skórze właściwej. Wspomagają procesy metaboliczne zachodzące w komórkach, normalizują pracę gruczołów łojowych i zatrzymują wodę w naskórku, zapewniając skórze ochronny płaszcz hydrolipidowy. Dzięki temu derma jest lepiej nawilżona, wygładzona i elastyczna. Jednocześnie działają łagodząco, kojąco, przyspieszają gojenie się ran i wspomagają procesy regeneracyjne skóry. Duża ilość składników antyoksydacyjnych zapobiega powstawaniu wolnych rodników, tym samym opóźnia proces starzenia. Ponadto znajdują zastosowanie w walce z rozmaitymi problemami defektami jak:

pękające naczynka – niektóre algi np. spirulina zawierają estynę i rutynę, które wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, poprawiają mikrokrążenie oraz w widoczny sposób zmniejszają skłonność do pękania naczynek,

trądzik i łojotok – zwarte w algach węglowodany i siarka nie tylko normalizują pracę gruczołów łojowych, ale działają też przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, oczyszczają skórę oraz przywracają jej naturalny odczyn,

cellulit – kwas alginowy w połączeniu z witaminami z grupy B, enzymami czy beta-karotenem pobudza mikrokrążenie oraz usuwanie toksyn i przyspiesza procesy przemiany materii zachodzące w komórkach,

wiotka skóra – algi słodkowodne aktywują podział komórek oraz produkcję kolagenu i elastyny odpowiedzialnych za gładką, jędrną i lepiej napiętą skórę.

Przewiń do góry