Zastosowanie czekolady w kosmetyce

​Czekolada to nie tylko słodki smakołyk, który gwarantuje ucztę podniebieniu, ale też podany w odpowiednich proporcjach dostarcza wielu cennych wartości odżywczych. Z uwagi na swoje właściwości znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle cukierniczym, gastronomicznym, ale też kosmetycznym. W tym artykule skupimy się właśnie na tym ostatnim zastosowaniu. Co takiego kryje w sobie czekolada, jakie posiada właściwości, że możemy ją znaleźć w składzie wielu kosmetyków czy w ofertach salonów kosmetycznych?

Wykorzystanie właściwości czekolady w kosmetyce

Czekolada to nieocenione wprost bogactwo witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Ziarna kakaowca zawierają między innymi węglowodany, flawonoidy, niezwykle cenione w kosmetyce kofeinę i teobrominę, witaminy A, B, E, PP, cynk, żelazo i oczywiście magnez. Czekolada posiada silne właściwości nawilżające i natłuszczające, bardzo dobrze odżywia skórę, nadaje jej blask i wyrównuje koloryt. Dzięki zaś wywołanej już teobrominie i kofeinie wspomaga proces uwalniania tłuszczu, lipolizę, ujędrnia i uelastycznia skórę oraz bardzo skutecznie radzi sobie w walce z cellulitem. (Paradoksalnie biorąc pod uwagę to czym skutkuje przesada w spożywaniu czekolady, składnik ten możemy znaleźć w wielu kremach wyszczuplających i ujędrniających.)

Czekolada jest doskonałym panaceum dla suchej i skłonnej do przesuszania się skóry – nawilża ją, zmiękcza i uelastycznia. Znajdujące się w ciemniej czekoladzie antyoksydanty hamują rozwój wolnych rodników i spowalniają proces starzenia. Do tego zwarty w tłuszczu kakaowym kwas linolowy jest w stanie spłycić zmarszczki oraz zmniejszyć widoczność rozstępów i blizn. Ponadto czekolada usprawnia krążenie krwi i limfy, pozwalając szybciej i skuteczniej pozbyć się toksyn i nadmiaru wody. W związku z tym kosmetyki i zabiegi z tym kosmetykiem działają oczyszczająco i zmniejszają obrzęki. Jeśli dodamy do tego właśnie nawilżanie, odpowiednią pielęgnację i powstrzymywanie procesów starzenia to nie dziwi fakt, że kosmetyki i zabiegi z czekoladą cieszą się tak dużą popularnością.

Pozyskiwanie czekolady do celów kosmetycznych

Drzewo kakaowe rośnie w klimacie tropikalnym. Charakteryzuje się błyszczącymi liśćmi i różowymi kwiatami, które przeobrażają się w podłużne, mieszczące nawet po kilkadziesiąt ziaren owoce. Po ich wydobyciu przechowuje się je przez jakiś czas w liściach, gdzie zachodzi proces fermentacyjny. Następnie ziarna suszy się i praży na słońcu. Kolejnym procesem jest wytwarzanie miazgi i wyciskanie tłuszczu. Dalszy etap zależy już od technologii wykorzystywanych przez dany koncern kosmetyczny.

Zalety stosowania czekolady w kosmetyce

Usystematyzujemy raz jeszcze fakty dotyczące wykorzystania czekolady w kosmetyce. Jakie korzyści wynikają z jej stosowania? Kosmetyki i zabiegi z czekoladą:

  • ujędrniają, uelastyczniają skórę, wspomagają proces uwalniania tłuszczu, skutecznie radzą sobie z cellulitem, (dzieje się tak za sprawą zawartej w niej kofeiny i teobrominy),
  • nawilżają, natłuszczają i odżywiają skórę, dostarczając jej wielu niezbędnych składników,
  • spowalniają procesy starzenia,
  • oczyszczają organizm i zmniejszają obrzęki,
  • rozjaśniają skórę, nadając jej blask i witalność,
  • koją, wyciszają, relaksują i wprawiają w dobry humor.

Kosmetyki na bazie czekolady

Biorąc pod uwagę wszystkie te właściwości nie powinien specjalnie dziwić fakt, że czekolada jest składnikiem bardzo wielu różnych kosmetyków m.in. kremów do twarzy i całego ciała, maseł, balsamów, mleczek, płynów do kąpieli, żeli pod prysznic, ale też nawet pomadek ochronnych czy podkładów pod makijaż.

Zabiegi kosmetyczne wykorzystujące czekoladę

W gabinetach kosmetycznych możemy spotkać się z takimi zabiegami jak: czekoladowa maska na twarz, peeling z użyciem ziaren kakaowca, czekoladowy masaż, a nawet czekoladowy manicure czy pedicure.

Zazwyczaj zabieg czekoladowy wykonywany w gabinetach kosmetycznych wykorzystuje takie składniki jak masło kakaowe, mieszanka kakao, tłuszcze oraz mleko. W zależności od potrzeb można do niego dodać również przyprawy np. cynamon, miód czy chilli lub olejki eteryczne. Czekolada może być nakładana na całe ciało lub tylko na twarz w postaci maski. Jako peeling do twarzy czy maska czekolada bardzo dobrze sprawdza się w przypadku cery suchej, ze skłonnością do przesuszania się czy normalnej. Nie jest jedynie zalecana w przypadku cery tłustej, ponieważ może prowadzić do zatykania się porów, a co za tym idzie namnażania bakterii, powstawania zaskórniaków i innych niedoskonałości. Bardzo często właściwy masaż przy użyciu czekolady poprzedza peeling na bazie nie czego innego, a właśnie łusek z ziarna kakaowca. Taki peeling usuwa zrogowaciały naskórek, doskonale oczyszcza skórę oraz przygotowuje ją na właściwy zabieg czyli czekoladowy masaż.

Czekolada jest podgrzewana w specjalnym naczyniu. Następnie kosmetyczka aplikuje powolnym strumieniem przygotowaną ciepłą masę i okrężnymi ruchami wciera ją w ciało pacjenta. Stopniowo wykonuje masaż całego ciała. Po upływie niecałej godziny relaksująco-regenerująco- wyszczuplającego masażu pokrywa ciało klienta folią, która utrzymuje ciepło. To czas na pełny relaks i regenerację. Nie zapominajmy o tym, że poza samymi doznaniami wynikającymi z zabiegu, czekolada wydziela też bardzo przyjemny aromat. Masaż czekoladowy nie bez powodu jest uważany za jeden z przyjemniejszych zabiegów kosmetycznych. Po upływie pół godziny zastygła masa jest bardzo dokładnie spłukiwana. Całość zabiegu wieńczy nałożenie odżywczego kojącego balsamu.

Istnieją zwolenniczki wykonywania samodzielnie zabiegów czekoladowych w warunkach domowych. Jednak nie jest to metoda szczególnie polecana, z uwagi na trudność w ustaleniu właściwych proporcji składników i dobraniu odpowiedniej temperatury masy czekoladowej (istnieje ryzyko poparzenia). Z tego powodu w zaciszu domowym warto korzystać z gotowych, zawierających czekoladę kosmetyków, a na czekoladowy masaż udać się do profesjonalnego salonu kosmetycznego.

Przewiń do góry